Loading...

Niečo o syntetických drahokamoch

08.10.2023 19:37

Budete počuť veľa rôznych výrazov používaných na drahokamy vytvorené v laboratóriu ako napríklad „umelý“,  „syntetický“, „vyrobený človekom“ a mnoho ďalších termínov. Všetky tieto výrazy označujú drahé kamene vytvorené v laboratóriách a nie v prírode. To je podstata a rozdiel medzi prírodným a v laboratóriu vytvoreným drahokamom. 

Existuje mnoho rôznych procesov na syntézu drahokamov . Niektoré sú lacné, iné veľmi drahé, ale všetky sú vedené umelo v laboratóriu. Môžu napodobňovať alebo reprodukovať prírodné procesy a používať rovnaké zložky ako prírodné kamene. Tieto procesy sa však vyskytujú v laboratóriách, nie v podzemnej prírode. Toho si musíte byť vedomí.

Niektoré syntetické kamene sú chemicky a opticky identické so svojimi prírodnými náprotivkami. Napríklad syntetické smaragdy môžu byť skutočné smaragdy , ale nie prírodné smaragdy. 

Mnohé syntetické kamene však len vyzerajú ako prírodné kamene bez toho, aby s nimi boli chemicky a opticky totožné. (Niektoré syntetické kamene nemajú v prírode žiadne náprotivky). Drahé kamene syntetizované v laboratóriu, ktoré jednoducho napodobňujú prírodné kamene, sa nazývajú simulované drahokamy alebo simulanty. 


Najlepším príkladom je v našich klenotníctvach asi najviac predávaný - Zirkón.

  • Zirkón alebo presnejšie kubická zirkónia  (ZrO2) je synteticky vyrobená kubická kryštalická forma oxidu zirkoničitého, ktorá sa vytvára v laboratórnych podmienkach. Táto surovina vzniká v laboratórnych podmienkach pri teplote 2750°C, ktorá sa následne mechanicky brúsi do požadovanej podoby a je to syntetický simulant (bezfarebná napríklad napodobňuje diamant)
  • Minerál zirkón (ZrSiO4) patrí medzi kremičitany. Zirkón môže vyzerať veľmi podobne ako diamant, ale je to oveľa mäkší kameň, v Mohsovej stupnici tvrdosti od 6 do 7,5. Zirkón je najstarší minerál na Zemi. Vedci sa domnievajú, že - objavené kryštály zirkónu pochádzajúce z Austrálie majú podľa odhadov viac ako 4,4 miliardy rokov. V prírode je veľmi častý, ale len vzácne vytvára veľké, drahokamové kryštály. Prírodné drahokamové kvalitné zirkóny sú v prírode vzácnejšie ako diamanty. Bezfarebný prírodný zirkón bol dlhé obdobie považovaný za najlepšiu prírodnú náhradu za diamant, a to až do obdobia, pokiaľ sa neobjavili vysokokvalitné syntetické diamantové náhrady. 

Čiže prsteň so zirkónom si môžete kúpiť ako:

  • hrdý majiteľ vzácneho a krásneho drahokamu zirkónu s relatívne vysokou cenou ale nedosahujúcou cenu diamantu
  • bezfarebný prírodný zirkón ako simulant diamantu,
  • syntetická kubická zirkónia - lacný a časty drahokamový simulant


prirodny zirkon z Kambodže

Laboratórny Zafír a Rubín


Repasovaný laboratórny zafír a rubíny sa vyrábaj zo šrotu kryštálov korundu (korund je vedecký názov zafíru a rubínu). Zameriavame sa na kryštály pestované pomocou Czochralského rastovej metódy, ktoré majú štandardy čistoty pre vedecké aplikácie. Výsledné monokryštalické materiály sú chémiou a tvrdosťou identické s prírodným zafírom a rubínom. Ďalšie metóda výroby je Flame fusion. Vždy v popise uvádzame  akou metódou bol nami vybrúsený drahokam vytvorený. Flame fusion kryštály sú lacnejšie na výrobu ako czochralski pestované kryštály. Sú  menej chemicky čisté a nepoužívajú sa vo vede ani v iných priemyselných aplikáciách.  Najdrahšou variáciou syntetického korundu  sú Flux fusion - hydrotermálne vyrobené materiály.

zafir czochralski hrubý materiálbrúsený syntetický zafír

Czochralski metódou vytvorený zafír v surovom stave a po výbruse


Lumogranát

Lumogranáty sú triedou hyperfluorescenčných repasovaných laboratórnych granátov používané ako scintilátory,  žiaria v prítomnosti neviditeľného žiarenia. Lumogranáty sú odolné s tvrdosťou 8-8,5 mohs, Sú to bezpečné a najžiarivejšie drahokamy, ktoré nájdete na trhu.

Lumogarnet czochralski surovýLumogarnet czochralski brúsený

Lumogranát v surovom stave a po výbruse u nás v dielni

Laboratórne granáty -YAG

Laboratórne kryštály granátu, skrátene YAG (Yttrium Aluminium Garnet), sa pestujú v rôznych farbách. Dopanty ako neodmium, cér, chróm, holmium, erbium, ytterbium, prazeodymium a iné sa pridávajú v kombinácii do základnej YAG zmesi, aby sa vytvorili rôzne farby. Dodávatelia často dopujúce látky uchovávajú v tajnosti, aby chránili svoje duševné vlastníctvo. Niektoré laboratórne granáty vykazujú úplné farebné zmeny, zatiaľ čo iné vykazujú  fluorescenciu . Mnoho laboratórnych granátov sa vyrába do laserových tyčí. Laboratórne granáty majú mohsovu tvrdosť 8,5, čo z nich robí mimoriadne odolné a veľmi krásne šperky.

yttrium aluminium garnetyttrium aluminium garnet

YAG v procese fazetovania a výsledný drahokam o váhe 36,10 karátu


Existuje veľké množstvo nádherných laboratórnych materiálov, postupne budeme pridávať ďalšie informácie.