Loading...

Oceňovanie drahokamov

21.09.2023 16:49

Hlavné faktory, ktoré určujú hodnotu drahokamov sú:


DRUH DRAHOKAMU


Druh drahokamu je vedecká klasifikácia založená na chemickom zložení kameňa. Daný druh kameňa môže mať niekoľko odrôd. Rôzne odrody majú rovnaký všeobecný chemický vzorec s iba malými rozdielmi v dôsledku nečistôt v kryštálovej štruktúre. Ale tieto drobné rozdiely môžu spôsobiť obrovský rozdiel vo farbe kameňa. Niektoré druhy kameňa sú bežné, zatiaľ čo iné sú zriedkavé. 


FARBA


Dobrým príkladom je drahokam beryl, kde na základe farby, ktorá je spôsobená nečistotami v kryštálovej mriežke kameňa rozlišujeme základné odrody:

  • Smaragd - sýtozelený sfarbený chrómom alebo vanádom
  • Bixbit - červený
  • Akvamarín - modrý
  • Morganit - ružový
  • Heliodor - žltý
  • Ghosenit - bezfarebný
  • Vanádiový beryl - svetlozelený


V každom jednotlivom druhu drahokamového minerálu existuje preferovaná a hodnotnejšia farba. Súvisí to predovšetkým so vzácnosťou jednej konkrétnej farby vo vzťahu k inej. Napríklad smaragd je oveľa cennejší ako akvamarín, aj keď ide o rovnaký druh drahokamu (beryl).
Ďalej, v danej odrode drahokamu je tiež preferovaná farba. V odrode smaragd je približne 50% maloobchodnej hodnoty určenej výlučne farbou kameňa. Smaragd je zaradený do najmenej siedmich odtieňov zelenej, pričom každý má inú základnú hodnotu. Hodnota brúseného jednokarátového smaragdového drahokamu môže vyskočiť z 800 USD na viac ako 3 000 USD výlučne na základe farby kameňa. Rovnaká závislosť hodnoty od farby je pozorovaná u väčšiny druhov drahokamov a ich odrôd.


VÁHA DRAHOKAMU

So zvyšujúcou sa veľkosťou kameňa sa jeho hodnota zvyšuje oveľa viac, ako pomer veľkostí. Je to jednoducho preto, že je vzácne nájsť väčší drahokam ako malý.
Napríklad smaragd vo výbornej medium dark green strong farbe stojí pri veľkosti 1 karát zhruba 3000 USD/karát, pri veľkosti kameňa 5 karátov 6500 USD/karát a za 10 karátový kamienok zaplatíme zhruba 11000 USD/karát = niečo cez 100 000 USD/kamienok. Ceny mimoriadne čistých a veľkých drahokamov neklesajú.
Jeden karát je 0,2 gramu. 

ČISTOTA DRAHOKAMOV

Čistota drahokamu je definovaná počtom, veľkosťou, distribúciou a typom inklúzií v kameni. Inklúzie sú nežiadúce častice vnútri kameňa. Existuje mnoho druhov inklúzií, a len zriedka môžu skutočne zvýšiť hodnotu kameňa. Priehľadnosť kameňa najčastejšie znižujú inklúzie, ktoré negatívne ovplyvňujú odraz svetla nazývaný brilancia. Existuje mnoho metód na opis čírosti drahokamu, ale asi najznámejšia je metóda používaná v diamantovom priemysle, ktorú vytvoril GIA (Gemological Institute of America).


  • IF - neobsahuje žiadne vnútorné inklúzie a je najvyšším stupňom čistoty
  • VVS 1 a VVS 2 - obsahuje veľmi malé inklúzie, ktoré sú veľmi ťažko objaviteľné. Sú vhodné na investičné účely.
  • VS 1 a VS 2 - pri použití desať násobne zväčšujúcej lupy je kvalifikovaný gemológ schopný rozoznať malé inklúzie, ktoré je ťažké uvidieť okom. Neskúsený pozorovateľ nie je schopný inklúzie identifikovať.
  • SI 1 a SI 2 - rozoznateľné inklúzie s použitím desať násobne zväčšujúcej lupy a môžu byť viditeľné aj voľným okom.
  • I1 - inklúzie sú až na výnimky viditeľné voľným okom. Inklúzie stále nemajú vplyv na iskru a ligot diamantu.
  • I2 - inklúzie sú vždy viditeľné voľným okom a majú vplyv na brilanciu
  • I3 - rozsiahle vady ako praskliny, ktoré výrazne zhoršujú iskru a ligot kameňa.


VÝBRUS


Tu musíme rozlíšiť kamene na vybrúsené komerčne vo veľkom na priemyselných fazetovacích strojoch a na kamene brúsené remeselne. Komerčný princíp výroby veľkého množstva kameňov za deň zvíťazil, komerčné rezačky prijali štandardizáciu. Výsledkom je, že všetky ich kamene, bez ohľadu na tvar, vyzerajú rovnako a zvyčajne sú hodnotené ako veľmi dobré alebo dobré, avšak mnohé kamienky sú vybrúsené nevyhovujúco.


Remeselný výbrus si vyžaduje čas a veľa úsilia. Drahé kamene brúsené na mieru jednoducho nezapadajú do procesu hromadnej výroby, ktorý maloobchodné predajne požadujú. Pre komerčných klenotníkov platí, že čas sú peniaze. To je hlavný dôvod, prečo šperky s ručne brúseným klenotom neuvidíte v žiadnom obchodnom reťazci a tiež prečo si tieto drahokamy vyžadujú prémiovú cenu. Sú skutočne vzácne a z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska majú oveľa väčšiu hodnotu, a zároveň sú dobrou investíciou. Remeselne brúsené drahokamy majú zvyčajne o 40% - 70% vyššiu hodnotu, ako podobné priemyselne brúsené kamene.

Každý rok sa predajú milióny továrensky brúsených kameňov v porovnaní s niekoľkými tisíckami drahokamov brúsených na mieru, ktoré my "fajnšmekri" brúsime a predávame. Kvalitný výbrus udržiava trhovú hodnotu kameňov vďaka ich výnimočnej príťažlivosti. Drvivá väčšina majiteľov šperkov nikdy nevidela dobre vybrúsený kameň ani mnohé fascinujúce, menej známe drahokamy. Sú ohromení, keď vidia kvalitne na mieru vybrúsený klenot v porovnaní s plytkými, zle vyleštenými vecami vo svojich vlastných zbierkach. Nikdy si neuvedomili, že je možné dosiahnuť také výsledky, krásu a brilianciu.


Výbrus je hodnotený nasledovne:

(A) vynikajúce,

(B) veľmi dobré,

(C) dobré,

(D) primerané,

(E) slabý výbrus

Drahokamy brúsené na zákazku väčšinou získajú stupeň brúsenia A - vynikajúci.