Loading...

Rozdiel medzi komerčným a precízne brúseným drahokamom

21.09.2023 14:45

Rád by som  venoval pár slov zle vybrúseným drahokamom pochádzajúcim z ázijského trhu.  90 % týchto drahokamov je vybrúsených bez toho, aby sa dbalo na výkon daný správnym uhlom rezu a dobrou symetriou, Jediným cieľom tejto produkcie je zachovať čo najväčšiu hmotnosť, ktorá veľmi výrazne ovplyvňuje cenu drahokamu. Tieto zle vybrúsené kamene brúsia v obrovských továrňach, kde množstvo ľudí pracuje celý deň za veľmi nízke mzdy. Tieto drahokamy sú plné škrabancov, prasklín a majú obrovské okná, cez ktoré vidíte skrz kameň bez akéhokoľvek návratu svetla, brilancie a iskry.

Na obrázkoch vidíte spinel vážiaci 3,6 ct  pochádzajúci z Myanmarska oblasť Mogok  a feldspar - živec z Madagaskaru o hmotnosti 31,8 ct s mnohými chybami výbrusu.


Vychádzajúc z rovnakého surového kameňa, dobre vybrúsený drahokam so správnymi uhlami, dokonalou symetriou a leštením bude vážiť vždy polovicu, alebo dokonca menej, ako zle vybrúsený kameň. Dokonale vybrúsený drahokam vyžaduje vždy 3 až 4 krát viac práce a hmoty, ako zle vybrúsený kameň. To znamená, že pre každého, kto má mozog, je ľahko pochopiteľné, že 1 ct dokonale vybrúseného drahokamu bude vždy stáť 3 až 4-krát viac ako vybrúsený kameň bez akéhokoľvek umenia a pozornosti.


spinel po prebruseni


Po prebrúsení sa kamienky premenili na drahokamy.  Fotil som ich s mobilom za rôznych svetelných podmienok (denné svetlo, umelé osvetlenie)  Výsledné hmotnosti kamienkov Spinel 1,90 ct a feldspar 13.80 ct